Kritisch naar beelden kijken | Wat is de impact van voice-over op video?

22.11.2022

De voice-over geeft ondersteunende informatie aan beelden. Daardoor heeft voice-over een grote impact op de manier waarop kijkers de beelden interpreteren. Een begrip van de technieken van voice-over kan je leerlingen helpen om kritischer naar beelden te kijken.

Film- en mediawijsheid, Filmtechniek, Lesideeën

De impact van montage op beeldfragmenten

In deze instructievideo ontdek je hoe filmmakers, journalisten en videasten voice-overs gebruiken om extra informatie te geven. Lees verder voor alle informatie en voor tips om er met je leerlingen rond te werken.

Naast de zijbalk plaatsen
Aan
Marjolein personeelfoto

Marjolein Fransen

Coördinator Meer dan film

Wat is een voice-over?

Een voice-over is een vertelstem van iemand die buiten het beeld commentaar geeft. Dit kan een van de personen of personages zijn die in het verhaal optreden, maar dat is niet altijd het geval. Een voice-over komt vaak voor bij documentaires, reportages en educatieve films. Evengoed kan dit ook in fictie voorkomen.

Deze vertelstem ondersteunt beelden of geeft extra informatie. Het kan een andere betekenis geven of de beelden compleet tegenspreken. Er zijn talloze mogelijkheden. Wat de stem zegt, hoe deze het zegt en hoe ze gecombineerd wordt met de beelden, zorgt ervoor dat de voice-over een grote invloed heeft op hoe wij de beelden betekenis gaan geven.

Voice-over in film

Een voice-over wordt vaak ingesproken door stemacteurs in een studio. In deze video kom je meer te weten over hoe Kristel Verbeke de voice-over bij de film ‘Hallo Wereld’ heeft ingesproken.

Naast de zijbalk plaatsen
Uit

Voice-over op sociale media

Op sociale media, vooral op TikTok, wordt het aangemoedigd om nieuwe beelden te maken bij bestaande quotes, geluiden en vertelstemmen. Door nieuwe beelden te maken, beïnvloed je de betekenis van de woorden, met vaak grappige effecten. En dat is ook de bedoeling van die trends!

Maar let op! Het is belangrijk om bewust te blijven van de bron van de geluidsfragmenten, quotes en voice-overs. Het kan gebeuren dat je geluiden en stemmen gaat hergebruiken van mensen of overtuigingen waar je het eigenlijk niet mee eens bent, zonder dit zelf te beseffen. Check dus altijd het oorspronkelijke fragment waar een trend op gebaseerd is.

Een voorbeeld van een hergebruikte stem op TikTok is de zogenaamde 'corn kid'. In een veelbekeken interview is een kind heel enthousiast over maïs. Zó enthousiast dat het aanstekelijk werkte en zijn stem op TikTok algauw werd herwerkt tot een liedje en in ontelbare video's.

Dit is het origineel:

Naast de zijbalk plaatsen
Uit

En dit is een voorbeeld van een video waarin de stem wordt hergebruikt:

Naast de zijbalk plaatsen
Uit

In de klas aan de slag met voice-over

  • Bekijk een video zonder geluid.
  • Fantaseer in groepjes over wat er verteld zou kunnen worden.
  • Ieder krijgt een emotie mee bijvoorbeeld: boos, verdrietig, angstig,...
  • De leerlingen schrijven de vertelstem uit op een papier, en integreren deze emotie.
  • Speel op het einde het videofragment af met de leerling als live voice-over!
  • Je kan samen raden welke emotie dit groepje in zijn vertelstem heeft gelegd.

Veel succes!