VAF, JEF en Ketnet ondersteunen nieuwe jeugddocumentaires

  • 02/07/2019
  • W Productie
  • W Televisie

Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) heeft de vijf winnaars aangekondigd van de eerste call voor Ket & Doc, een workshopreeks voor makers van kinderdocumentaires van het VAF, JEF en Ketnet. De vijf winnende projecten ontvangen elk een productiepremie van 30.000 EUR van het VAF/Mediafonds en 10.000 EUR van Ketnet. De films gaan in première tijdens het JEF festival in 2020. Dit is een primeur voor Vlaanderen.

In juni 2018 lanceerden het VAF, JEF en Ketnet een oproep voor de eerste editie van Ket & Doc. Twintig jonge filmmakers stelden zich kandidaat, waarvan er acht werden geselecteerd voor een workshopreeks van drie maanden onder leiding van ervaren docenten. Van januari tot maart werkten de deelnemers aan een gedegen filmplan onder het toeziend oog van ceremoniemeester Paul Pauwels en ad hoc docenten, waaronder Peter en Petra Lataster-Czich, Wytzia Soetenhorst en Ellen Vermeulen.

In april 2019 konden de acht deelnemers hun project pitchen aan geïnteresseerde producenten tijdens de Macky Industry Day op Docville. In juni dienden ze samen met hun producent bij het VAF/Mediafonds een plan in om voor productiesteun in aanmerking te komen. Een jury van het VAF, Ketnet en JEF selecteerde vijf kinderdocumentaires voor een productiepremie van 30.000 EUR. Ketnet legt per project 10.000 EUR bij.

Het gaat om korte films van 15 minuten voor kinderen van 9 tot 12 jaar oud, waarin de wereld bekeken wordt vanuit de ogen van een kind.

De vijf kinderdocumentaires worden van juli 2019 tot januari 2020 geproduceerd en gaan in première tijdens het JEF festival (krokusvakantie 2020). Nadien worden ze door JEF gedistribueerd en in het voorjaar van 2020 uitgezonden op Ketnet. De films zullen ook worden aangeboden aan het onderwijs.

De vijf winnaars van de eerste editie van Ket & Doc zijn:

Bertha en De Wolfram
regie: Tijs Torfs
scenario: Tijs Torfs
productie: Las Belgas

Circus zonder tent
regie: Nina Landau
scenario: Nina Landau
productie: Associate Directors

Fien, Jip en Fien
regie: Marie De Hert, Ellen Pollard
scenario: Ellen Pollard, Marie De Hert
productie: Storyhouse

Papamagneet
regie: Daphne van den Blink
scenario: Daphne van den Blink
productie: Cassette for timescapes

Radio Felix
regie: Lauranne Van den Heede
scenario: Lauranne Van den Heede
productie: Associate Directors

De volledige lijst van projecten die in de meest recente ronde scenario-, ontwikkelings- of productiesteun kregen binnen het VAF/Mediafonds, kan geraadpleegd worden op onze website.

Het VAF/Mediafonds wordt ondersteund door de Vlaamse Minister van Media.