Hoe weet ik of een film geschikt is voor mijn kinderen?

10.10.2022

Met je kinderen naar de bioscoop of thuis een film kijken? Dat is leuk, leerrijk en ontspannend. Maar hoe ben je zeker dat de gekozen film wel past bij de leeftijd van je kind?

Film- en mediawijsheid, JEF-tips
DFC

Kijkwijzer adviseert over de geschiktheid van films

Sinds januari 2020 bestaat er in België de handige Kijkwijzer, die advies en informatie geeft aan ouders over de mogelijk schadelijke inhoud van films. Het kan zijn dat de film die je zoekt niet in de kijkwijzer terug te vinden is, omdat het classificatiesysteem alleen verplicht is voor films die in de bioscoop getoond worden, maar het is sowieso een goed startpunt.

Scroll naar onderaan dit artikel voor meer details over de Kijkwijzer-categorieën.

Fien personeelsfoto

Fien Meynendonckx

Communicatie
Yuku en de Himalayabloem
Yuku en de Himalayabloem - JEF

Tips voor ouders: is mijn kind oud genoeg voor deze film?

De categorieën die Kijkwijzer aanbiedt, zijn suggesties. Elk kind is anders, evolueert anders en wordt getriggerd door andere elementen. Als ouder ken jij de gevoeligheden van je kinderen het best, dus is het aan jou om in te schatten of ze klaar zijn voor een bepaalde film. Om je te helpen, zetten we wel een paar tips op een rij:

1. Kijk samen met je kinderen

Als je kinderen een film kijken, kijk dan mee, zeker de eerste keer wanneer ze die bepaalde titel zien. Stop met kijken wanneer je kind bang wordt, of er geweld of taalgebruik in komt waarvan je denkt dat je kind er niet klaar voor is.

2. Praat met je kinderen: voor, tijdens en na de film

Vraag aan je kinderen wat ze leuk vinden en waarom. Bespreek ook tijdens en na het kijken wát ze gezien hebben en of ze ervan genoten.

Probeer zoveel mogelijk de belevingswereld en interesses van je kinderen te kennen, en de beelden en films die je samen kijkt, daaraan aan te passen.

TIP! Gebruik de kijkbarometer van medianest om met je kinderen over een gekeken film te praten.

3. Maak zelf een inschatting

Op basis van de leefwereld, interesses en leeftijd van je kinderen, kan je zelf een inschatting maken van wat ze aankunnen.

Maar vergeet niet dat films de leefwereld van je kinderen net ook kunnen uitbreiden, hun blik verruimen en hen mogelijkheden tonen die ze anders nooit hadden ontdekt.

4. Volg de richtlijnen van JEF

JEF is een jeugdfilmorganisatie die een gids wil zijn en kinderen en jongeren filmwijs wil maken.

Op onze website vind je handige manieren om film te beleven met kinderen en jongeren:

  • Je kan er films opzoeken om thuis te bekijken, simpelweg door de leeftijd van je kind aan te duiden.
  • Je kan op het JEF festival tijdens de krokusvakantie films bekijken, in de programmakrant en op onze website staat telkens duidelijk aangeduid voor welke leeftijd de film past. Er zijn voorstellingen voor alle leeftijden.
  • Vragen? Mail naar info@jeugdfilm.be

5. Leeftijdscategorieën voor games

Ook voor games bestaan er handige leeftijdscategorieën, die je als ouder helpen bij het kiezen van geschikte content voor je kinderen. Check ze hier.

Nelly Rapp: Monsteragent - JEF

De categorieën van Kijkwijzer

Het systeem van de Kijkwijzer omvat 7 leeftijdscategorieën en 6 inhoudelijke pictogrammen.

De leeftijdscategorieën van Kijkwijzer

Als een film deze leeftijdscategorie heeft, bevat hij volgens Kijkwijzer geen schadelijke inhoud en is hij dus geschikt voor kijkers van alle leeftijden.

Als een film deze leeftijdscategorie heeft, bevat hij volgens Kijkwijzer mogelijk schadelijke inhoud voor kinderen tot 6 jaar. Eén van de belangrijkste parameters is hier dat jonge kinderen nog moeilijk een onderscheid kunnen maken tussen werkelijkheid en fantasie, ook wanneer ze bijvoorbeeld animatiefilms bekijken.

Als een film deze leeftijdscategorie heeft, bevat hij volgens Kijkwijzer mogelijk schadelijke inhoud voor kinderen tot 9 jaar. Tot deze leeftijd hebben kinderen het doorgaans moeilijk om beweegredenen van personages te begrijpen en de consequenties van gedrag op het scherm te snappen.

Als een film deze leeftijdscategorie heeft, bevat hij volgens Kijkwijzer mogelijk schadelijke inhoud voor kinderen tot 12 jaar. Dit is een belangrijke leeftijdsindicatie voor geweld, angstaanjagende scènes, seksualiteit, discriminatie en drugsgebruik. Maar ook inhoudelijk, want vanaf 10 jaar leren kinderen abstracter denken.

Als een film deze leeftijdscategorie heeft, bevat hij volgens Kijkwijzer mogelijk schadelijke inhoud voor kinderen tot 14 jaar. Op deze leeftijd identificeren jonge adolescenten zich vaak met acteurs of personages en bestaat het gevaar dat ze schadelijk gedrag gaan na-apen.

Als een film deze leeftijdscategorie heeft, bevat hij volgens Kijkwijzer mogelijk schadelijke inhoud voor kinderen tot 16 jaar. In deze leeftijdscategorie bestaat opnieuw het gevaar dat jongeren schadelijk en crimineel gedrag dat ze bewonderen op het scherm, gaan imiteren.

Als een film deze leeftijdscategorie heeft, bevat hij volgens Kijkwijzer mogelijk schadelijke inhoud voor kinderen tot 18 jaar. Deze categorie geldt voor extreem gewelddadige of pornografische inhoud.

De inhoudelijke pictogrammen van Kijkwijzer

De leeftijdsindicatie van Kijkwijzer wordt altijd gevolgd door pictogrammen met de redenen waarom de film mogelijk schadelijk is voor jouw kind.

= bevat gewelddadige inhoud

= bevat angstaanjagende inhoud

= bevat seksuele inhoud

= bevat uitbeelding van discriminatie

= bevat gebruik van drugs en alcohol

= bevat grof taalgebruik